FAQ

Je zegt dat Kaia Natural Watercolor veganistisch is, maar is aquarelverf dat dan niet altijd?

Ossengal (afkomstig uit koeienlevers), dierlijke glycerine, honing en van dieren afkomstige pigmenten zoals ivoorzwart, sepia en karmijn worden vaak gebruikt in commercieel geproduceerde aquarelverf. Fabrikanten gebruiken verschillende recepten voor verschillende 'productlijnen' en sommige zijn vegan, sommige niet. Meer over dierlijke producten in kunstenaarsbenodigdheden vind je in dit blog.

Hoe lang is Kaia Natural Watercolor houdbaar?

Zolang de verf droog bewaard wordt tussen schildersessies in, heeft deze geen eindige houdbaarheid.

Hoe verhoudt de prijs van Kaia Natural Watercolor zich tot die van andere merken?

Er is veel goedkope verf op de markt, maar de kwaliteit daarvan is niet te vergelijken met die van Kaia Natural Watercolor. Verf van hobby- of studiekwaliteit bevat tussen de 10% en 40% pigment, terwijl Kaia Natural Watercolor tussen de 85% en 90% pigment bevat. Dit zorgt ervoor dat de kleur veel intenser is en dat je minder verf nodig hebt om dezelfde kleurkracht te bereiken. Een half napje commercieel geproduceerde aquarelverf van professionele kwaliteit kost tussen de 5,50 en 8,50. In een napje Kaia Natural Watercolor zit echter twee keer zo veel verf en het heeft bovendien de meerwaarde van een natuurlijk gifvrij product dat met persoonlijke zorg en aandacht geproduceerd wordt. 

Waarom verkoop je geen witte verf?

Van oudsher ontbreekt wit in het aquarelpalet. Wit in aquarel wordt traditioneel verkregen door het wit van het papier open te laten. Lichte kleuren verkrijg je door de verf met meer water te mengen. Daarom wilde ik geen plaats in mijn 10 kleurenpalet opofferen voor witte verf. Ik hoop in de toekomst mijn kleurenpalet uit te breiden en ook witte verf aan te gaan bieden. Wil je hiervan op de hoogte gehouden worden? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en je mist niets!

Welk aquarelpapier raad je aan?

Een goede kwaliteit aquarelpapier is belangrijk om je verf goed tot haar recht te laten komen. Hoe hoger het gewicht van het papier, hoe beter, want hoe lichter het papier, hoe meer het gaat bobbelen als het nat wordt. Gebruik dus het liefst minstens 300 grams papier. Papier dat van katoen gemaakt is, geeft het mooiste resultaat, maar is ook duurder en minder milieuvriendelijk dan cellulose papier. Welk papier favoriet is hangt af van een aantal persoonlijke voorkeuren. Er is bijvoorbeeld heel glad papier (hot-pressed) en er is papier met meer textuur.  Ook zijn sommige papiersoorten wit (zoals Fabriano), terwijl sommige andere meer crèmekleurig zijn. 

Aquarelpapier is vaak niet veganistisch (of vegetarisch), omdat bij de productie ervan gelatine gebruikt wordt. Aangezien gelatine gebruikt wordt in het productieproces van het papier en niet zozeer als een bestanddeel van het papier gezien wordt, wordt deze doorgaans niet vermeld bij de ingrediënten, dus het lezen van de verpakking geeft hierover helaas geen uitsluitsel. De volgende papiersoorten zijn veganistisch volgens de fabrikanten ervan:

  • Canson is veganistisch. Dit is niet de beste kwaliteit papier, maar het is een relatief goedkope optie.
  • Hahnemühle is veganistisch (maakt ook aquarelpapier dat van bamboe gemaakt is)
  • Fabriano Artistico is veganistisch en maakt aquarelblokken van gerecycled papier
  • Al het aquarelpapier van het merk Daler Rowney behalve Saunders Waterford is veganistisch.
  • Het Nederlandse bedrijf Schut Papier heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en maakt een aantal boomvrije veganistische aquarelpapieren: Terschelling, Serene, Flamboyant en Elegance.

Arches, Winsor & Newton Artists’, Saunder’s Waterford, Cotman en Noblesse (van Schut Papier) zijn NIET vegetarisch/veganistisch. 

Is Kaia Natural Watercolor geschikt voor mensen met een allergie voor kleurstoffen en/of conserveermiddelen?

Er zitten geen synthetische kleurstoffen, vulstoffen of conserveermiddelen in Kaia verf waardoor deze veiliger zou moeten zijn en ik heb ook van verschillende klanten gehoord dat hun huid niet op Kaia verf reageert zoals ze van commerciële verf gewend zijn. Ik ben echter geen expert op het gebied van allergieën en zou geen honderd procent garantie kunnen geven van de veiligheid. Voorzichtigheid is dus altijd geboden, afhankelijk van de aard en ernst van de allergie.

Is Kaia Natural Watercolor geschikt voor kinderen?

Ja, Kaia verf is geschikt voor kinderen. Het kan wat verwarrend zijn voor kinderen dat de verf er donkerder uit ziet in het napje dan wanneer je ermee schildert, omdat ze dat niet van waterverf gewend zijn. Een klant had daarvoor een oplossing: ze vertelde haar dochter dat het toververf was die pas zijn kleur laat zien als je ermee schildert!

Waarom zit de verf niet in een blik? 

Mijn streven is om niet alleen de verf, maar mijn hele bedrijf zo milieuvriendelijk mogelijk te maken. Verfblikken worden gemaakt in fabrieken in China, waarbij ik geen zicht heb op zowel de humanitaire omstandigheden als de milieuvriendelijkheid. Daarnaast maakt de coating van conventionele verfdozen deze on-recyclebaar. De doos waar Kaia natuurlijke aquarelverf in zit zijn gemaakt van stevig gerecycled karton dat prima tegen een druppeltje water kan. Je kunt ze natuurlijk zelf in een leeg blik doen als je dat wilt. Laat dan wel altijd de verf drogen voor je het afgesloten bewaard. Ik raad aan de verf te mengen op een wit (eet)bord.

Waarom bestaan sommige kleuren verf uit een mix van pigmenten?

Het mengen van pigmenten om tot een optimaal kleurresultaat te komen heeft een geschiedenis die al teruggaat naar de 14e eeuw. Cennino Cennini, een bekende schilder uit die tijd, schreef er al over in zijn beroemde boek Il Libro dell'Arte (Handboek voor de ambachtsman), dat zelfs nu nog wordt uitgegeven en gebruikt. Ik heb besloten om deze traditie te volgen. Mijn streven bij het samenstellen van mijn kleurenpalet was om die kleuren te kiezen die het meest van pas zouden komen, zoals de groentinten die veel in de natuur voorkomen. Bij dit selectieproces heb ik veel input gekregen van aquarellisten. Dit heeft geresulteerd in een palet van 10 kleuren die met elkaar in harmonie zijn; 7 van een enkel pigment en 3 van pigmenten die gemengd zijn volgens mijn eigen recepten. Dit maakt Kaia Natural Watercolor makkelijk in gebruik voor kinderen en beginners, maar ook geschikt voor professionele kunstenaars. 

Wat zijn de verzendkosten naar mijn land?

Dit vind je onder 'klantenservice' onderaan de pagina.

Heb je nog een vraag die hier niet beantwoord is? Laat het me weten!

© 2019 - 2022 Kaia natural watercolor | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel