15 tips voor het overstappen van acrylverf naar aquarel en 4 redenen om dat te doen

Artikel 1 van 8 Volgende

22 mei 2020

Voor ik begon met het maken en gebruiken van aquarelverf heb ik 10 jaar met acrylverf geschilderd. Het overstappen op aquarelverf was soms een uitdaging en maakte me weleens onzeker. Daarom deel ik hier graag de inzichten die ik verworven heb, zodat jij niet in dezelfde valkuilen hoeft te stappen als ik heb gedaan. Ik begin echter met de 4 redenen dat ik pleit voor het schilderen met aquarelverf in plaats van acrylverf:

1 Acrylverf wasemt ongezonde VOC's uit (Volatile Organic Compounds = vluchtige chemische bestanddelen), die doorgaans afkomstig zijn van de conserveringsmiddelen die aan de verf zijn toegevoegd. Deze VOC’s adem je in tijdens het schilderen. Onderzoeken wijzen uit dat de blootstelling aan VOC's op de korte termijn misselijkheid, hoofdpijn en huidirritatie kan veroorzaken. Op de lange termijn kan blootstelling leiden tot schade aan de nieren, lever en het zenuwstelsel en kan het zelfs kanker veroorzaken. De VOC’s worden nog door de verf uitgewasemd tot wel 5 jaar nadat de verf gedroogd is.

2 Het bindmiddel in acrylverf is een polymeeremulsie die geproduceerd wordt door de petrochemische industrie. 16.000.000 kilo giftige polymeeroplossingen wordt elk jaar geproduceerd en een groot deel daarvan is te vinden in kunstenaarsbenodigdheden. (Science Daily) 

3 Acrylverf is in feite vloeibaar plastic (zowel de synthetische pigmenten als de bindmiddelen hebben plastic als basis) dat je door de gootsteen spoelt, en dat in het watersysteem terecht komt wanneer je je penselen uitspoelt en je verfwater weggooit. Slechts een deel hiervan kan uit het water gefilterd worden. Zoals je waarschijnlijk weet, zijn microplastics in de wateren van onze planeet een toenemend probleem dat de gezondheid van onze kostbare Aarde en haar bewoners in gevaar brengt. 

4 Als laatste een iets luchtiger reden: Een doosje aquarelverf is veel kleiner en lichter dan een set acrylverf. Aquarelverf leent zich er dan ook uitstekend voor om buiten te schilderen of om het mee te nemen op reis. Je kunt het makkelijk meenemen om landschappen of stadstaferelen te schilderen of in je rugzak stoppen voor tijdens je vakantie.

Hier zijn dan mijn 15 tips voor het overstappen naar aquarelverf! 

1 Geef het tijd. Weet je nog hoe het was om te leren autorijden? Of om te leren lezen? Dat ging niet van het ene op het andere moment, toch? Je bent je nieuwe vaardigheden eigen aan het maken en dat kost nu eenmaal tijd, dus geduld is een schone zaak. 

2 Laat de controle los. Aquarelverf heeft een eigen wil en dat is deel van de magie ervan. Je kunt het vloeien van de verf niet zodanig controleren als je gewend bent met acrylverf. Dus ‘go with the flow’ en laat de verf je verrassen! 

3 Zonder wit werken. Als je gewend bent aan die grote pot of tube witte acrylverf op je tafel, kun je je onthand voelen als je het opeens zonder witte verf moet stellen. Sommige mensen gebruiken wel witte verf in aquarel, maar deze is erg dekkend en dat doet afbreuk aan de helderheid van je schilderij. Traditioneel gezien wordt wit in een aquarel verkregen door het wit van het papier open te laten. Dit betekent dat je je schilderij van tevoren moeten plannen. Voordat je begint met schilderen moet je een idee hebben van waar op het papier het wit moet komen, zodat je deze plaatsen open kunt laten. Als je een kleur lichter wilt maken, voeg je meer water toe. Zo krijg je bijvoorbeeld roze uit een rood napje verf.

4 Aquarel is een transparant medium. Mensen die gewend zijn met acrylverf te schilderen kunnen de neiging hebben om te veel verf te gebruiken als ze met auqarel beginnen. Het kan helpen om wat oefeningen te doen met het hele scala tinten dat je uit één kleur verf kunnen halen, bijvoorbeeld door een monochroom schilderij te maken (een schilderij met maar 1 kleur). Dit kan meteen een goede manier zijn om aquarel eens uit te proberen zonder meteen een hele doos aan te hoeven schaffen: koop gewoon 1 napje!

5 Een algemene regel is dat je met acrylverf je schilderij opbouwt van donker naar licht, en met aquarelverf van licht naar donker. 

6 Aangezien aquarel een transparant medium is, kun je de verf in lagen opbouwen. Laat de eerste laag drogen en schilder er dan overheen om de kleur te verdiepen, een overloop in kleur te creëren of om bijvoorbeeld schaduwen toe te voegen. Schilder Richard McDaniel zei het beter dan ik het zelf zou kunnen: "Kleur die is opgebouwd in fases heeft een ander karakter dan een enkele laag kleur. Het toevoegen van meerdere lagen pigment, iedere kleur over de vorige heen geweven, creëert een rijkheid van kleur die anderszins niet te verkrijgen is."  

7 Als jouw schilderstijl of je onderwerp van je vraagt dat je heel precies schildert (zoals bij realistische portretten of gebouwen), doe dan wat vrij 'kliederwerk’ tussendoor, op een ander papier. Dat kan je helpen vertrouwd te raken met de eigenschappen van de verf en kan ervoor zorgen dat je niet verkrampt. Het is belangrijk om een beetje te blijven 'spelen'; schilderen hoort tenslotte plezierig te zijn!

8 Overwérk je schilderij niet. We hebben het allemaal wel eens gedaan toch? Het overwérken van je schilderij is een risico met elk medium en al helemaal met aquarel. Als je te lang doorgaat met het maken van kleine aanpassingen aan je schilderij, terwijl het eigenlijk al goed is, kan je aquarel 'modderig' worden en haar helderheid verliezen. Als je er niet zeker van bent of je schilderij af is of niet, laat het dan een tijdje liggen en kijk er later weer met een frisse blik naar.  Het betere is vaak de vijand van het goede!

9 Goed om in je hoofd te houden: Acrylverf droogt doorgaans iets donkerder, aquarelverf droogt iets lichter.

10 Wacht tot de lagen droog zijn voor je er weer overheen schildert of er recht naast (tenzij je natuurlijk juist een nat-in-nat techniek gebruikt). Soms lijkt de verf droog, maar is het papier nog een beetje vochtig. Als je hier toch overheen schildert, blijven de kleuren minder helder, kunnen ze doorlopen waar je dat niet wilt, en het papier kan makkelijker beschadigd raken.

11 Goede kwaliteit verf, papier en penselen zijn van groot belang. Het kan wellicht een beetje oncomfortabel voelen om hier een aardig bedrag aan uit te geven als je nog niet zo lang schildert, maar het kan je een hoop frustratie besparen. Een schilderij zal nooit helemaal goed 'uit de verf' komen wanneer het geschilderd is met een matige kwaliteit verf op goedkoop papier. Goedkope aquarelverf bevat vulmiddelen, waardoor deze lichter en fletser opdroogt, en heeft ook een minder mooie granulatie. Verf op papier van matige kwaliteit (of papier dat niet voor aquarel bedoeld is) zal ook nooit goed tot haar recht komen, hoe goed de verf ook is. Als je synthetische pencelen wil gebruiken, raad ik Raphael Soft Aqua aan. Deze penselen hebben kleine groefjes in de 'haartjes', waardoor ze veel water vasthouden, net als penselen gemaakt van dierenhaar. Meer informatie over penselen van dierenhaar en andere dierlijke producten in aquarelverf, papier en gesso lees je in deze blog.

12 Het bekijken van video's waarin je andere mensen ziet schilderen (vaak versneld afgespeeld) heeft mij veel inzicht in het proces gegeven (en het kan ook heel rustgevend zijn). Mijn favoriete aquarelvideo's vind je hier.

13 Vergelijk niet. Onderzoek wijst uit dat het vergelijken van onze prestaties met die van anderen ons ongelukkig maakt. So what, als iemand anders een perfecte puppy kan schilderen (na 15 jaar ervaring). Misschien kun jij wel levendige abstracten schilderen. Of mysterieuze landschappen. Of je schilderijen lijken nergens op. Nou en? Leer, groei en heb plezier!

14 Vraag om feedback. Als je je aquarelvaardigheden wil ontwikkelen, kan het heel waardevol zijn om goede feedback te krijgen. De kans is groot dat de mensen die het dichtst bij je staan alles wat je schildert geweldig vinden, dus voor een goede dosis opbouwende kritiek kun je het wellicht beter elders zoeken. Een voorbeeld van een plek waar je die kunt vinden zijn Facebook-groepen, zoals 'Watercolor sketchers'. In deze groep vragen regelmatig mensen om feedback op hun schilderij en zij krijgen doorgaans snel en uitgebreid antwoord. Heb je geen Facebook, dan ken je misschien wel iemand die schildert en wel met jou wil sparren.  

15 Oefenen oefenen oefenen. Je kunt beter elke dag 10 minuten schilderen, dan dat je er eens in de maand uitgebreid voor gaat zitten. Routine maakt dingen altijd makkelijker en het kan helpen om een frisse blik te behouden. Het kan fijn en drempelverlagend zijn om een specifieke plaats in je huis in te richten als schilderplek, al is het maar een klein hoekje. Zelf zet ik zelfs al water voor de volgende keer klaar op mijn bureau, meteen nadat ik mijn verfwater heb weggegooid. (Ik gebruik een glazen potje met deksel, zodat ik het water met een gerust hart kan laten staan.) Als je niet genoeg plek hebt voor een vast schilderhoekje kun je ook een dienblad gebruiken om je schilderspullen op te bewaren. Na het schilderen kun je het zo in een kast schuiven om je schilderij en je verf veilig te laten drogen zonder al te veel ruimte in te nemen.

Dit waren mijn 15 tips! Ik hoop dat je er veel aan hebt. Wil je mijn nieuwe blogs niet missen?  Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief en ik hou je op de hoogte!

 

 

 

© 2019 - 2022 Kaia natural watercolor | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel