10 redenen waarom kunst maken gezond is

Vorige Artikel 3 van 8 Volgende

15 januari 2020

Als je wel eens schildert of tekent, weet je waarschijnlijk al uit ervaring dat dat een heel positief effect op je kan hebben. Talloze wetenschappelijke studies hebben dan ook aangetoond dat het maken van kunst een enorm positieve invloed kan hebben op zowel je geestelijke als je lichamelijke gezondheid. 10 van de manieren waarop schilderen en tekenen kunnen helpen om je gezondheid te behouden of te verbeteren, heb ik hier voor je op een rijtje gezet. Ik heb er tussen haakjes achter gezet welke persoon of welk instituut dit onderzocht heeft.

 

1  Vermindering van stress

45 minuten creatieve activiteit vermindert de hoeveelheid stresshormonen in het bloed aanzienlijk. Extra goed nieuws is dat bleek dat het daarbij niet uitmaakte of de deelnemers aan het onderzoek al ervaring hadden met het maken van kunst en of ze er 'goed' in waren. (Girija Kaimal)

 

2 Pieken van geluk

De universiteit van North Carolina deed een onderzoek waarbij 79 mensen regelmatig via hun telefoon moest doorgeven hoe gelukkig ze zich voelden en wat ze op dat moment deden. Er bleek een groot verband te zijn tussen momenten waarop zij pieken van geluk ervaarden en de momenten waarop zij iets creatiefs deden. (University of North Carolina)

 

3 Verwerking van trauma's

Het maken van kunst kan helpen bij het verwerken van trauma’s. Trauma’s worden in de hersenen in de amygdala opgeslagen en daarna verwerkt door de hippocampus. Soms worden ze echter op een manier opgeslagen die het moeilijk maakt om ze cognitief te begrijpen of verbaal te uiten. Het maken van kunst kan via somatische (lichamelijke) gebieden van de hersenen wel deze opgeslagen trauma’s bereiken, waardoor de hersenen ze op een nieuwe manier op kunnen slaan, zodat de persoon er minder last van heeft. (Malchiodi and Webb)

 

4 Fysieke ontspanning

Door de ritmische bewegingen die je maakt als je tekent of schildert wordt de 'relaxatie respons' getriggerd, oftewel de ontspanning van het lichaam. Dit verbetert de samenwerking tussen de hersenen en het lichaam en vermindert het level van het stresshormoon cortisol. Ook verlaagt het de bloeddruk en verlaagt het de ademhalingssnelheid. (Herbert Bensen)

 

5 Nieuwe verbindingen in het brein

Het maken van kunst verhoogt de 'neuroplasticiteit' van het brein. Neuroplasticiteit is het vermogen van de hersenen om nieuwe verbindingen aan te leggen. Door te tekenen of te schilderen wordt het aanleggen van nieuwe paden in de hersenen op het gebied van geheugen, snelheid, aandacht, creativiteit, flexibiliteit en cognitieve vaardigheden gestimuleerd. (Kristin Kane)

 

6 Aanmaak van dopamine 

Het kijken naar kunst verhoogt het niveau van dopamine in je bloed en ook de activiteit in de frontale cortex van het brein. Het resultaat hiervan zijn positieve gevoelens die te vergelijken zijn met het gevoel van verliefd zijn. Dit is extra goed nieuws voor mensen met AD(H)D, omdat zij doorgaans last hebben van een tekort aan dopamine. Kunst maken kan daar dus bij helpen! (Semir Zeki)

 

7 Omgaan met verdriet

In een onderzoek in 2012 werden bij een groep deelnemers verdrietige gevoelens opgewekt door hen naar een zielige film te laten kijken. Daarna moest een derde van de groep kunst maken, een derde van de groep moest afleiding zoeken en een derde van de groep moest in stilte zitten. Bij de groep deelnemers die kunst hadden gemaakt bleek het verdrietige gevoel veel meer verminderd te zijn dan bij de andere groepen. (Jennifer Drake, Ellen Winner)

 

8 Het ervaren van 'flow' en eigenwaarde

'Flow' is een staat van zijn waarin we op een natuurlijke manier geconcentreerd zijn en opgaan in een activiteit. Tekenen of schilderen in een goede manier om deze staat van zijn te bereiken. Er blijkt een groot verband te zijn tussen flow en geluk. Mensen die veel flow ervaren in hun leven ontwikkelen vaak ook een groter gevoel van eigenwaarde. (Mihaly Csikszentmihalyi)

 

9 Het verminderen van depressie

Uit een Zweeds onderzoek is gebleken dat kunstzinnige therapie en zeer positieve invloed heeft op mensen die lijden aan depressie. De mensen in de onderzoeksgroep kregen de opdracht om te tekenen of te schilderen hoe ze zich voelden. Na 10 van deze kunstzinnige therapiesessies gevolgd te hebben, scoorden deze mensen vijf punten lager op de schaal waarop depressie gemeten wordt, dan een groep mensen die geen kunstzinnige therapie had gekregen. (Sahlgrenska Academy at the University of Gothenburg)

 

10 Het behouden van cognitieve vermogens bij ouderen

Last but not least! Van de mensen tussen de 80 en 89 jaar oud krijgt gemiddeld 49% te maken met een verslechtering van hun cognitieve vermogens, zoals dementie. Bij mensen die kunst maken, blijkt dat echter slechts 17% te zijn! Sociale activiteiten en andere creatieve hobby’s, zoals handwerken, blijken ook een positieve invloed te hebben, maar die is niet zo groot als die van tekenen of schilderen. Mensen met een artistieke hobby hebben maar liefst 73% minder kans om een cognitieve stoornis te ontwikkelen. (Mayo clinic)

 

Is het niet geweldig? Ik ben zelf best wel onder de indruk van al deze feiten! We zouden eigenlijk allemaal verf en penselen moeten kunnen ophalen bij de apotheek toch?

 

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe blogs? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief en ik hou je op de hoogte!

 

 

© 2019 - 2022 Kaia natural watercolor | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel