Aquarel terminologie: alles op een rij

Vorige Artikel 4 van 8 Volgende

13 november 2019

Wanneer je aan de slag gaat met aquarelverf en erover leest of video's bekijkt, kun je termen tegenkomen waar je nog niet bekend mee bent. In deze blog geef ik een overzicht van deze woorden en wat ze betekenen. Er zijn drie categorieën: woorden die de eigenschappen van verf of pigmenten beschrijven, woorden die kleuren beschrijven en woorden die schilderstechnieken beschrijven.

 

Woorden die eigenschappen van verf en pigmenten beschrijven

 

Granulatie is iets dat uniek is aan aquarelverf. Pigmenten die een neiging hebben tot granuleren, geven een wassing die niet 100% gelijkmatig van kleur is, maar een beetje een gespikkelde textuur heeft. De mate waarin pigmenten granuleren, verschilt van pigment tot pigment, maar wordt ook door andere factoren beïnvloedt. Als je bijvoorbeeld met hard water schildert (dat een hoge concentratie aan kalkdeeltjes bevat), zal je verf meer granulatie vertonen. Het soort papier dat je gebruikt, heeft ook invloed op de granulatie. De natuurlijke pigmenten die ik gebruik, zijn doorgaans wat meer granulerend dan synthetische pigmenten.

 

De waarde is de relatieve lichtheid of donkerheid van een kleur. Als je naar de kleur op een zwart-wit scherm zou kijken en het een lichtgrijs is, heeft het een lage waarde en als het een donkergrijs is, heeft het een hoge waarde. Het waardebereik beschrijft de schaal van licht (door mengen met water) tot donker (door lagen op te bouwen) die men van één kleur kan krijgen. Je kunt al veel zeggen over het waardebereik van een kleur door naar de verf in het napje te kijken. Als de verf in het napje bijna zwart lijkt, heeft deze een hoog waardebereik. De meeste mayapigmenten die ik gebruik, hebben een zeer hoog waardebereik.

 

Als een kleur een hoge mate van transparantie heeft, is deze doorzichtig. Als je deze kleur over een andere kleur of over een zwarte lijn schildert, zal de andere kleur of lijn doorschijnen. Dekking is het tegenovergestelde van transparantie. Alle Kaia kleuren zijn transparant, behalve okergeel en roestrood, deze zijn semi-transparant.

 

Het optillen van verf betekent dat je de verf van het papier verwijdert met een tissue of een penseel, om een ​​fout te corrigeren of een hooglicht te creëren. Sommige pigmenten zijn gemakkelijker op te tillen dan andere, afhankelijk van een aantal factoren, zoals het absorptievermogen en de textuur van het papier en de grootte van de pigmentdeeltjes. 

 

De kleurkracht verwijst naar hoe sterk een kleur/pigment de mix beïnvloedt wanneer deze met een andere kleur wordt gemengd. Wanneer een kleur een hoge kleurkracht heeft, betekent dit dat er slechts een klein beetje pigment nodig is om de mix te beïnvloeden.

 

Pigmenten en verven worden lichtecht genoemd wanneer de kleur niet verandert of na verloop van tijd niet verandert of vervaagd onder invloed van licht. Alle pigmenten die ik gebruik voor Kaia Natural Watercolor hebben de hoogste ranking in lichtechtheid.

 

Woorden die kleuren beschrijven

 

Een schaduw is een kleur die gemengd is met zwart. In aquarel betekent dat niet automatisch dat je ook daadwerkelijk met zwarte verf mengt om die effect te bereiken. Je kunt een bijvoorbeeld van schaduw van petrolblauw maken door het met een beetje chocoladebruin te mengen; de gemengde kleur neigt naar zwart. 

 

Een toon is een kleur gemengd met grijs. In het geval van aquarelverf betekent dat: een schaduw die verdund is met meer water.

 

Een tint (ook ondertoon genoemd) is een kleur gemengd met wit, of in het geval van aquarelverf gemengd met meer water, zodat meer wit van het papier erdoorheen kan schijnen.

Chroma is een beschrijving van hoe fel een kleur is. Het chroma van natuurlijke pigmenten is doorgaans wat lager dan dat van synthetische pigmenten. Het chroma van de mayapigmenten die ik gebruik is doorgaans weer wat hoger dan dat van de aardepigmenten. 

 

Primaire kleuren zijn de priemgetallen onder de kleuren; ze kunnen niet verkregen worden door andere kleuren te mengen. De drie primaire kleuren zijn geel, magenta en cyaan blauw. 

 

Secundaire kleuren worden verkregen door twee primaire kleuren te mengen in gelijke delen. Groen bijvoorbeeld is een secundaire kleur; het is een mengsel van geel en cyaan.

 

Tertiaire kleuren worden verkregen door een primaire met een secundaire kleur te mengen. Limegroen bijvoorbeeld is een mengsel van groen en geel. Tertiaire kleuren zijn vaak mijn favoriete kleuren; hun complexiteit maakt ze interessant. Ik houd van een blauw dat naar groen neigt of een geel dat net-niet-oranje is.

 

Complementaire kleuren liggen tegenover elkaar in het kleurenwiel, zoals geel en paars. Complementaire kleuren gaan vaak goed samen in een schilderij omdat ze contrast geven. Als je meer wilt weten over hoe je kleurcontrast in je schilderijen kunt toepassen, vind je deze blog misschien interessant.

 

Analoge kleuren liggen dicht bij elkaar in het kleurenwiel, zoals geel en oranje. Het gebruiken van analoge kleuren in een schilderij geeft een harmonieus effect. 

 

Woorden die schilderstechnieken beschrijven

 

Wanneer je nat-in-nat schildert, bevochtig je eerst het papier voordat je erop schildert. Op die manier krijg je 'wolken' van kleur die geen duidelijke randen hebben.

 

Wanneer je nat-op-droog schildert, schilder je op droog papier en behouden de vormen die je schildert duidelijke randen.

 

Met de droge penseel techniek schilder je op droog papier met een relatief droog penseel. Op deze manier krijg je geen vlakke wassing, maar zie je de textuur van de individuele haartjes van het penseel.

 

In een egale wassing heeft de kleur over het hele geschilderde oppervlak dezelfde waarde.

 

In een graduele wassing verandert de waarde geleidelijk van donker naar licht.

 

Glazeren is een andere naam voor het aanbrengen van verschillende lagen transparante aquarelverf over elkaar.

 

In een monochroom schilderij is maar één kleur gebruikt. Monochroom schilderen is een goede oefening voor het werken met waarden.

 

Negatief schilderen is een techniek waarbij je het onderwerp afbeeldt door de omlijning/achtergrond te schilderen in plaats van het onderwerp zelf. 

 

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe blogs? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief en ik hou je op de hoogte!

 

© 2019 - 2022 Kaia natural watercolor | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel