10 dingen die je nog niet wist over aardepigmenten

Vorige Artikel 7 van 8 Volgende

9 augustus 2019

Over aardepigmenten valt ontzettend veel te vertellen! Ik heb 10 interessante weetjes voor je op een rij gezet:

1 God woont onder de grond  

Bij het schilderen van iconen (religieuze afbeeldingen op paneel die doorgaans met ei-tempera worden geschilderd) wordt traditioneel gebruik gemaakt van aardepigmenten. De reden hiervoor is dat God als schepper van de aarde wordt gezien en aangezien deze pigmenten letterlijk aarde zijn, is God dan ook in deze pigmenten te vinden. Ook in sommige okermijnen in Australië wordt al eeuwenlang door de mijnwerkers toestemming gevraagd aan de goden die in de aarde leven, om de okermijnen te mogen betreden. 

2 Groene huid 

Als je naar schilderijen uit de Middeleeuwen kijkt, valt het vaak op dat de huid van de geschilderde figuren er enigszins ziekelijk uitziet. Dit komt doordat groene aardepigmenten, vaak afkomstig uit Italië, gebruikt werden als onderschildering met daaroverheen een rood/roze pigment. Het groen dat een beetje door het roze heen scheen, gaf een natuurlijke huidskleur. De pigmenten die in de bovenlaag gebruikt werden, waren vaak echter niet helemaal lichtecht en zijn in de loop van de tijd vervaagd, waardoor er nu veel meer van de groene onderlaag te zien is dan toen het schilderij gemaakt werd. 

3 De rode planeet 

De rode aarde waar de planeet Mars mee bedekt is, is hetzelfde materiaal als de rode oker die ik gebruik om roestrode aquarelverf mee te maken. Het is geoxideerd ijzer datde rode kleur aan de aarde geeft. Als ik toch eens wat van die aarde van Mars te pakken zou kunnen krijgen... dan zou ik buitenaardse verf kunnen maken!  

4 Onder de microscoop 

Wanneer je een korreltje van een synthetisch pigment onder een microscoop zou leggen, zouje meestal een keurig rond bolletje zien. Kijk je echter door de microscoop naar een natuurlijk pigmentkorreltje dan zie je een grillige, natuurlijke vorm. Hierdoor kaatsen er op meer plaatsen lichtstralen van terug dan van een keurig rond bolletje. De kleur die een natuurlijk pigment laat zien, is daardoor dan ook letterlijk stralender dan die van een synthetisch pigment.  

5 Mazzel voor linkshandigen 

Als je in de 19e eeuw een mijnwerker was in de Broux okermijnen in Gargas, Frankrijk, had je mazzel als je linkshandig was! Twee mijnwerkers zaten naast elkaar in een smalle tunnel terwijl ze hun houweel hanteerden, een linkshandige mijnwerker aan de linker kant en een rechtshandige rechts. Aangezien linkshandige mijnwerkers moeilijker te vinden waren, kregen zij meer betaald dan rechtshandige. 

6 Menselijke evolutie 

Het inwendige gebruik van oker in tatoeages of het inslikken ervan zou weleens een rol gespeeld kunnen hebben in de evolutie van de mens. Volgens Carlos Duarte, een Spaanse paleontoloog, zou dit pigment als een prehistorisch ijzersupplement gefungeerd kunnen hebben, waardoor het brein zich kon ontwikkelen. 

7 Frescodatering 

Italiaanse wetenschappers hebben ontdekt dat de rode aardepigmenten in fresco's (muurschilderingen op pleister) gebruikt kunnen worden voor een zeer nauwkeurige datering van de schildering in kwestie. Rode oker bevat ijzer enijzermoleculen gedragen zich als kompasnaaldjes. De ijzermoleculen in de verf richten zich op het magnetische noorden en tijdens het drogen van de verf worden ze in die positie verankerd. Het magnetische noorden verschuift elk jaar een klein beetje (binnen een reikwijdte van 18 graden) en dus kun je achterhalen in welk jaar de verf is aangebracht als je weet waar het magnetische noorden zich in elk jaar bevond. 

8 Aboriginal initiatierites 

In Noord-Oost Arnhemland, in Australië, wordt rode oker gebruikt door Aboriginals bij initiatieceremonies waarbij jongens officieel man worden. Rode oker wordt op hun borst gesmeerd in heilige patronen die bij de stam horen. Sommige antropologen zijn van mening dat de rode oker gebruikt wordt als symbool voor het bloed van de man. Er is ook een theorie die zegt dat de oker als een magneet zou werken die voorouders aantrekt, zodat die hen kunnen leiden door heilige geestelijke gebieden. 

9 Het vroegste gebruik van oker 

Oker wordt vaak gevonden op archeologische vindplaatsen over de hele wereld. Het vroegste gebruik van oker dat tot op heden is ontdekt, is gevonden op een plaats in Kenia waar de Homo Erectus leefde. Meer dan 70 stukjes oker werden daar gevonden, met een totaalgewicht van 5 kilo. 

10 Natuurlijke zonnebrandcrème 

Rode oker wordt gebruikt als een vorm van bescherming tegen de zon door sommige stammen in Afrika, zoals de Himba in Namibië. Stukjes oker worden fijngemalen en gemengd met boter en daarna over de huid uitgesmeerd. Het is wetenschappelijk aangetoond dat oker de effecten van ultraviolette straling vermindert. 

Dus dat is 10! Wil je mijn nieuwe blogs niet missen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief en ik hou je op de hoogte! 

 

© 2019 - 2022 Kaia natural watercolor | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel